Årskonferens 2022

kyrkokamerala kalmar

Välkommen till Kyrkokamerala föreningens årskonferens den 7 – 9 juni 2022, 3:e gången gillt i Kalmar! 

Kalmar känner du historiens vingslag nästan var du än befinner dig. Kalmar Slott har anor från 1100- talet och skryter med att vara stadens mest omoderna sevärdhet. Gamla Stan strax intill bjuder till långsamma vandringar på slingrande kullerstensgator genom Kalmars stadskärna.

Kalmar är en stad som är full av liv året om och som erbjuder mängder av upplevelser och aktiviteter. Innanför resterna av den gamla stadsmuren rymmer Kvarnholmen en blandning av gammalt och nytt. Här samsas modern shopping med historiska byggnader och härliga uteserveringar inom behagligt gångavstånd. Domkyrkan från 1682 vid sitt vackra torg med torghandel är omgivet av klassiska hus i trä och sten. Bara tre kvarter bort utmed Storgatan doppar du tån i Kalmarsund. På andra sidan Kvarnholmen finns en välutrustad gästhamn för dig som kommer till Kalmar från havet.

Sommaren igenom bjuder Kalmar på aktiviteter och evenemang. Konserter, utställningar, teaterföreställningar och idrottsevenemang avlöser varandra. Museerna lockar med Regalskeppet Kronan, Jenny Nyström, konst från nordöstra Europa och saltstänkta historier om livet till sjöss.

Årets lokalvärdar är Kerstin Söderström, Kalmar Pastorat och Magnus Johnsson, Södra Ölands pastorat som hälsar oss hjärtligt välkomna till Kalmar.

Så äntligen får vi nu träffas till konferens igen för att inspireras, lära, ta del av aktualiteter, räta ut frågetecken, träffa våra utställare, dela erfarenheter och bredda våra nätverk.  I två är i rad, 2020 och 2021 har vi varit tvungna att ställa in konferensen i Kalmar på grund av pandemin, men nu äntligen så är det tredje gången gillt för Kalmar

Platsen för årets konferens är i Kalmarsalen belägen i den gamla ångkvarnen på Skeppsbrogatan 49. Du som var med på konferensen 1999 kanske minns konferenslokalen i den gamla ångkvarnen vägg i vägg med Länsmuseet vid hamnen.

Konferensen börjar med lunch tisdagen den 7:e juni och avslutar med lunch torsdagen den 9 juni. Till Kalmar är det ganska lätt att ta sig. Reser du från Stockholm med tåg 6:17 så är du i Kalmar till kl. 11:00 Reser du norrifrån med Norrlandsnattåget så hinner du med anslutningen i Stockholm mot Kalmar 7:20 och då är du framme kl. 12:00. Reser du från Göteborg kl. 07:00 med tåg så är du i Kalmar kl. 12:00 Tar du tåget från Malmö så är du framme 08:04 så är du framme kl. 11:00. Detta skrivet helt utan tanke på det där med signalfel och andra förseningar så klart, men ett är säkert, du försvinner inte spårlöst i alla fall.

När vi nu är vid Kalmarsund så passar det väl alldeles utmärkt med en busstur till Öland med en guidad tur vid kungafamiljens sommarresidens Solliden slott på tisdag kväll och middag i Sommaridyllen Borgholm. Onsdagskvällens föreningsmiddag intages ståndsmässigt på Kalmar slott.

Temat för 2019 års konferens i Luleå var Målstyrning och verksamhetsstyrning, ett alltid aktuellt ämne. När vi har levt och arbetat i skuggan av pandemin har vi inte kunnat mötas på samma sätt som tidigare, många har jobbat på distans, vi har haft möten via skärm På Pexip, Zoom eller Teams och nu ska vi åter finna formerna för att jobba tillsammans igen, men kanske inte på samma sätt som tidigare.

För många av oss har det varit en jobbig tid i isolering. Därför har vi valt att inte satsa på ett speciellt tema för årets konferens. Det blir en blandad kompott av mindfulness för en friskare och smartare arbetsplats, aktualiteter, Ekonomi, pensionsfrågor, Hållbarhetsredovisning, GDPR utmaningar och inte minst träffa kollegor och utbyta erfarenheter samt träffa våra utställare.

Här är ett axplock ur programmet:

Cecilia Åkersdotter som är en av Sveriges främsta experter inom mindfulness. Effekterna av mindfulness är väl dokumenterade och mindfulness som metod är en alltmer efterfrågad kompetens för både ledning, chefer och medarbetare för att skapa en friskare, vänligare och smartare arbetsplats.

Och vad händer inom Kyrkans pension och nyheter inom pensionsadministrationen ska Sylvia Edler på Kyrkans pension berätta om. Naturligtvis ska vi ha med ”Hälsokontrollen” om Svenska kyrkans ekonomi med tillbakablickar på det gångna året och prognoser för kommande år, denna gång med Liselott Ågren och Marianne Westlén från Kyrkokansliet. Nytt om nya omställningsavtalet och avtal 2023 med Cecilia Herm och Evelyn Hejlesen samt andra nyheter från SKAO med VD Birgitta Ödmark.

Knut Hallberg Senior Economist på Swedbank ger oss en inblick i det ekonomiska tillståndet i Sverige och i världen, han bevakar utvecklingen på svensk arbetsmarknad och frågor kopplade till det, såsom demografi och integration samt utvecklingen på de finansiella marknaderna med focus på räntemarknaden. Som avslutsföreläsning har vi en av landets klarast lysande stjärnor på föreläsarhimlen nämligen Gunnar Söderström så gör dig redo för en inspirerande, underhållande och tankeväckande stund. Varning, hög risk för skrattkramp.

Konferensen erbjuder fyra seminarier i programmet varav du kan välja två. Dessa seminarier är:

Ekonomisk särredovisning med Liselotte Ågren och Marianne Westlén
Omställningsavtal med Evelyn Hejlesen, administrativ chef SKAO och Sten Lycke, biträdande förhandlingschef SKAO
GDPR frågor med Alexandra Rosenvi och Petter Gredmark, jurister på Kyrkokansliet
Hållbarhetsredovisning med Per Söderberg, Kyrkokansliet

Känner du att du vill ta en titt på Kalmarsalen i Kalmar för att få en förnimmelse av kyrkokameral konferensstämning så gå in på www.kalmarsalen.se.

Inbjudan är också en kallelse till föreningens årsmöte tisdagen den 7 juni 2022. Handlingar kommer att delas ut i samband med registreringen.

Kom ihåg att betala årets medlemsavgift

Föreningen har en del omkostnader nu i samband med konferensplaneringen så därför vill vi ändå påminna om medlemsavgiften om 100:- för 2023. Plusgirokontot är 69 32 72-7, det är viktigt att du anger namn och vilket Pastorat, församling eller stift om du är stiftsanställd eller på nationell nivå.

sveriges kyrkokamerala forening logo

Sveriges kyrkokamerala förening bildades 1955 och har till uppgift att utgöra ett nätverk inom Svenska kyrkan för kameral och administrativ personal.
Föreningen utser en styrelse årligen som har till uppgift att hålla samman nätverket, bland annat genom upprättande av medlemsregister och informationsspridning. Styrelsen har också till uppgift att anordna en årlig konferens.